Här kan du läsa historien om Viggan, vi tycker den är viktig. Vill du läsa mer om Viggbyholms IK FF i nutid så rekommenderar vi följande sidor:
Organisation - Styrelsen - Viggan-modellen - Akademiträning - Avgifter
Här kan du läsa historien om Viggan, vi tycker den är viktig. Vill du läsa mer om Viggbyholms IK FF i nutid så rekommenderar vi följande sidor:
Organisation - Styrelsen - Viggan-modellen - Akademiträning - Avgifter
Det var i samband med Olympiaden i Stockholm 1912, som idrottsintresset vaknade på riktigt i Täby. Redan samma sommar så anordnade Viggbyholms Idrottsklubb friidrottstävlingar där bl a löpning 100, 400 och 800 m fanns med på programmet. Men även de övriga grenarna som exempelvis längdhopp, höjdhopp, stavhopp, tresteg, spjut och kulstötning fanns med. Rönningesjön blev automatiskt en perfekt arena för simtävlingarna. Detta är faktiskt första gången som vi sett Viggbyholms Idrottsklubb omnämnas i tryck.
Man gav ut ett påkostat program på fyra sidor, satt med bly och tryckt enligt alla konstens regler. Men det skulle komma mer.
Nästa gång Viggan är på tapeten är 1921, då Wiggbyholms IF bildas söndagen den 22 maj, (stiftad den 5 juni) och det första fotbollslaget ser vi här på bilden, uppställda för match i juni samma år. Då var medlemsavgiften 50 öre i månaden, dvs. 6 kr om året (motsvarar ca 110 kr idag) vilket kan jämföras med vad medlemsavgiften är idag, nämligen 300 kr. På programmet fanns förutom fotboll även simning, allmän idrott och olika vinteridrotter. En av stiftarna som var med, valdes också till klubbens förste ordförande. Hans namn var Eugene Wilson.
Utöver Olle som nämns i bildtexten så innehåller bilden ovan i bakre raden är Sven Sahlberg, Häge Pettersson, Kurre Hägg, Helge Jansson, Herbert Gustafsson, Helge Viberg och lagledaren J.F. Svensson, som även var handlare och föreningens sponsor. I främre raden från vänster ser vi Nisse Sundqvist, Martin Sohlberg och Harry Jansson.
Efter nedläggningen av Wiggbyholms IF 1928, blev dock saknaden av en fungerande idrottsklubb så pass stor i Viggbyholm, att ett antal personer samlades den 7 oktober 1930, en regntung höstkväll, för att försöka skapa något nytt och livskraftigt.
Efter många diskussioner och överläggningar valdes till sist den 30 oktober, på ett icke alltför välbesökt möte, en styrelse med Tage Hallsten som ordförande. Den nya klubbens namn, blev Wiggbyholms SK, som idag är Viggbyholms IK.
Tage Hallsten hade flyttat till Viggbyholm under senare delen av 20-talet och gift sig med Gerda Ekstam, som var dotter till stinsen på Viggbyholms station. Tage Hallsten var folkskollärare och hade ett stort och gediget idrottsintresse, något som många av hans elever har vittnat om.
Början blev dock ganska motig för den nya klubben och det var nära att allt höll på att sluta innan det ens hade börjat.
Under åren 1932-36 skedde dock ett ordentligt uppsving i samband med att klubben fick ett stort antal ungdomar som anslöt sig. Fotboll och bandy blev de stora grenarna och man hade också en hel del framgångar.
I samband med att den gamla styrelsen avgick 1937, drabbades klubben av stora svårigheter och verksamheten lamslogs under ett helt år. Något ljusare blev det året efter, men det var först 1941, som klubben riktigt vaknade till liv och sjöd av verksamhet. Man spelade framgångsrikt fotboll i Wasaserien och bandy i Pokalserien.
Under många år hade man fört diskussioner med Gribbylunds SK om en sammanslagning av klubbarna och i april 1945 blev det klart. Det nya namnet blev Viggbyholms IK. 31 oktober 1930 räknas dock som klubbens officiella födelsedatum
Från vänster ser vi Nisse “Murarn” Sundqvist, Olle Gottfriedz, Holger “Bagarn” Karlsson, Hasse Björk, Åke “Plockis” Sigrell, “69:an” Persson, Martin Solberg, Jonny Granath och lagledare Ljungberg. Längst fram har vi Jonny Frisk, Erik “Vangis” Eriksson och Gustav Trosell.